
Wielkimi krokami zbliża się czas cieplejszych dni, a wraz z nim sezon grillowy. Niezbędne jest więc zaopatrzenie się już teraz w odpowiedni sprzęt, który pomoże urządzić najpyszniejsze dania i uraczy podniebienia przybyłych gości oraz domowników. Dobry grill powinien nie tylko być wydajny, ale także dobrze wyglądać i posiadać jeszcze kilka innych cech, które sprawią, że będzie jednym z najlepszych zakupów. Jak więc wybrać najlepszy grill i na co zwrócić uwagę przed jego zakupem, aby później nie żałować wydanych pieniędzy?
-
Jakie są rodzaje grillów?
-
Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
-
Dodatkowe wyposażenie w grillach
-
Czyszczenie i konserwacja grilla
Jakie są rodzaje grillów?
Grill ogrodowy jest niezbędnym wyposażeniem nie tylko na ogrodach, ale także działkach, gdzie bardzo często organizowane są spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Taki sprzęt musi być przede wszystkim wydajny, aby żaden z gości nie musiał czekać na swoją porcję. Na szczęście producenci od lat dbają o swoich klientów oferując im coraz to nowsze rozwiązania, które znajdują rzeszę sympatyków. Grill ogrodowy jest wiec sprzedawany w kilku popularnych rodzajach.
Grill węglowy
Grill ogrodowy na węgiel jest najpopularniejszym rodzajem, który od lat gości na działkach wielu sympatyków grillowania. Jego obsługa nie jest skomplikowana, a wszystko ogranicza się jedynie do wsypania odpowiedniej ilości węgla do specjalnego pojemnika, lub miejsca pod rusztem. Rozpala się wolno, aczkolwiek im większa wprawa, tym szybciej to idzie. Zazwyczaj do tego służy rozpałka w postaci kostek z łatwopalnego tworzywa lub substancji łatwopalnej.
Grill elektryczny
Grill elektryczny to z pewnością rozwiązanie bardzo wygodne dla osób, które nie lubią tracić czasu na rozpalanie go. Cały proces polega na podłączeniu go do prądu i ustawieniu odpowiedniej temperatury.
Grill gazowy
Od kilku lat nieustannie rośnie sprzedaż grillów gazowych. Jego rozpalenie nie jest z byt skomplikowane, jednak trzeba posiadać w zanadrzu butlę gazową. Taka czynność wymaga jednak pewnych umiejętności, ale po kilku razach można nabyć już wprawy.
Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
Zakup grilla ogrodowego wiąże się z wydatkiem pieniędzy. Ważne jest zatem, aby jego wybór był przemyślany i odpowiednio dobrany pod własne wymagania i preferencje. Istnieje kilka czynników, które powinny być koniecznie brane pod uwagę i, co najważniejsze, sprawdzone przed zakupem.
Najważniejsza jest oczywiście stabilność całej konstrukcji. Powinno się więc zwrócić uwagę na ilość nóżek, sposób ich mocowania oraz czy istnieje możliwość ich regulacji. Jest to przydatna opcja, która sprawdzi się na nierównym podłożu. Mobilność grilla ogrodowego z pewnością będzie ważna dla osób, które często podróżują, ale nie chcą przy tym tracić możliwości urządzania sobie grilla. Z pewnością model, który będzie szybko się składać i rozkładać będzie idealnym rozwiązaniem dla nich.
Ponadto klienci powinni zwrócić uwagę na mobilność z innego punktu widzenia. Często na ogrodach są one przechowywane w szopach, a więc chcąc go rozpalić konieczne jest jego wystawienie. Warto więc, aby szczególnie te cięższe modele były wyposażone w dodatkowe kółka przy nóżkach.
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Łatwość czyszczenia jest niezwykle ważna, jak i samo czyszczenie grilla. Coraz częściej na rynku można spotkać modele, których poszczególne części można wrzucić do zmywarki. Jest to z pewnością duże ułatwienie.
Dodatkowe wyposażenie w grillach
Jak w przypadku wielu innych sprzętów ważne jest także dodatkowe wyposażenie, które wpłynie na wyższy komfort użytkowania grilla. Co więc powinno się znaleźć w zestawie? Z pewnością dodatkowy ruszt, który wpłynie na powiększenie powierzchni grillowania. Specjalnie wyżłobione nacięcia w ściankach urządzenia pozwalają zamontować jeden ruszt nad drugim. Zasada układania potraw jest prosta. Najniżej układa się produkty świeże, natomiast wyżej te, które są już wstępnie upieczone.
Dodatkowe tacki, które wykonane są z żeliwa zapobiegają spadaniu drobnych kawałków mięsa i innych potraw przez otwory w ruszcie. Dużą ich zaletą jest to, że można na nich zrobić nawet jajecznicę. Innym, bardzo przydatnym wyposażeniem dodatkowy, są również szczypce do mięsa. Pozwalają one obracać produkty, który z jednej strony już się upiekły na drugą. Nie trzeba w tym wypadku siłować się widelcem, który później ciężko jest wyjąć kiełbasy, czy innych potraw.
Czyszczenie i konserwacja grilla
Łatwość czyszczenia grilla jest jednym z czynników, który może spowodować, że taki, a nie inny model zostanie wybrany. Można także, bez względu na rodzaj grilla, zadbać o jego czystość w dosyć prosty sposób. Wystarczy na sam spód wyłożyć aluminiową tackę lub folię. Ruszt natomiast można wyczyścić przy pomocy szczotki, która wyposażona jest w stalowe włosie.
Dbanie o grilla to kluczowa sprawa dla jego żywotności oraz smaku jedzenia. Brudny ruszt nie dość, że będzie wyglądać nieestetycznie, to będzie sprawiał, że ochota na jedzenie przejdzie. Grube warstwy przypalonego tłuszczu i resztek jedzenia można również wyczyścić przy pomocy nożyka. Następnie wystarczy go doszorować przy pomocy ciepłej wody i płynu do mycia naszyć. Ponadto w wielu sklepach ogrodniczych można zakupić specjalne środki do czyszczenia grillów.
Zostaw komentarz