Panele podłogowe wciąż zyskują na popularności. Liczba ich użytkowników przewyższyła już chyba posiadaczy drewnianych parkietów i innych, tańszych rozwiązań. Czy jednak panele sprawdzą się w każdym pomieszczeniu? Wiele osób utrzymuje, że w przypadku kuchni lepsze będą ceramiczne płytki. Poniżej postaraliśmy się zweryfikować użyteczność paneli w tym właśnie pokoju.

Co powinniśmy wiedzieć o panelach podłogowych?

Panele są uznawane za najlepszą imitację drewnianego parkietu. Nie oznacza to jednak, że żaden z ich rodzajów nie jest wykonywany z naturalnego materiału. Możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje paneli: drewniane, laminowane i winylowe (LVT). Każdy z nich świetnie zastępuje droższe produkty. Oprócz ceny, wielką zaletą paneli jest łatwość montażu, która sprawia, że w większości przypadków nie jest nawet konieczna pomoc fachowca. Najczęściej wystarczy dopasować do siebie odpowiednie elementy lub umiejętnie je przykleić. Nie są do tego wymagane specjalistyczne umiejętności.

Wykorzystanie paneli podłogowych w kuchni

Wykorzystanie paneli do stworzenia podłogi w kuchni nie jest tak częste, jak w przypadku salonu czy sypialni. Jest to o tyle dziwne, że przecież niektóre produkty tego typu zapewniają wymaganą wodoodporność. Są nimi panele laminowane i winylowe. W przypadku wylania na podłogę jakiegokolwiek rodzaju cieczy: wody, zupy czy napoju, nie przedostanie się ona do wewnętrznej struktury. Zmycie zmoczonej powierzchni nie sprawi w związku z tym żadnej trudności – w mgnieniu oka pozbędziemy się znajdujących się na panelach zanieczyszczeń. Panele winylowe charakteryzują się dodatkowo bardzo dobrą sprężystością, która przekłada się na odporność na uszkodzenia mechaniczne. Nawet upadek ciężkiego garnka nie powinien wyrządzić większych szkód – naczynie po prostu odbije się od podłoża i zapewne samo również ujdzie bez szwanku.

Panele podłogowe do kuchni – podsumowanie

Istnieje kilka ważnych parametrów, które wskażą nam poziom przydatności paneli podłogowych do kuchni. Są nimi twardość drewna, ścieralność, wodoodporność i antypoślizgowość. Trzy pierwsze zapowiadają bezproblemową eksploatację i zapewniają, że w podłożu nie pojawią się ubytki. Ograniczenie śliskości paneli ma natomiast na celu zagwarantowanie bezpieczeństwa i wygody domownikom. Należy zwrócić uwagę, że najwyższej jakości panele podłogowe do kuchni nie odbiegają wizualnie od uznawanych za zdecydowanie bardziej szlachetne drewnianych parkietów. Dzięki nim będziemy mogli stworzyć naprawdę klimatyczną kuchnię!